Bietenquiche met walnoten en geitenkaas

Bietenquiche met walnoten en geitenkaas

Rode biet en geitenkaas vormen een apart, maar overheerlijk, huwelijk. Deze keer deden we wat anders met de bietjes en gebruikten we hen in een quiche. Afgewerkt met walnoten en een verkruimeld crottin geitenkaasje vormt het geheel absoluut een topgerecht.

Omdat huisgemaakt toch altijd net dat tikkeltje meer geeft, maakten we voor dit recept het deeg zelf. Ben je wat gehaast? Dan kan je kiezen voor kant-en-klaar kruimeldeeg en is deze quiche in een mum van tijd klaar!

Voor 1 quiche:

Ingrediënten:

Deeg:

  • 200 gram witte bloem
  • 40 ml water
  • 120 gr boter
  • 1/2 tl zout
  • Een beetje extra boter en bloem voor het invetten en inbloemen van de bakvorm.

Vulling:

  • 1 crottin geitenkaas
  • 350 gr gekookte rode bieten
  • 2 uien
  • 1 teen look
  • 2 el droge witte wijn
  • 4 eieren
  • 2 dl room
  • 100 gr walnoten in stukjes
  • 2 el verse peterselie
  • olijfolie
  • zout en peper

Werkwijze:

Deeg:

  1. Het deeg maak je het best in een keukenmachine. Laat de boter eerst op kamertemperatuur komen en meng ze dan mooi glad in de machine.
  2. Voeg de bloem en het zout toe en laat de machine rustig draaien tot je een homogeen deeg krijgt.
  3. Schenk, terwijl je de keukenmachine laat draaien, het water geleidelijk aan bij het deeg. Laat de machine draaien tot het geheel mooi onder elkaar is gemengd.
  4. Schep het deeg uit de pot (leg het eventueel op een schoteltje of verpak het in vershoudfolie) en laat het een half uurtje opstijven in de koelkast.
  5. Vet intussen een taartvorm in met een klein beetje boter en bepoeder de vorm met wat bloem.
  6. Verwarm de oven voor op 180°C. Haal vervolgens het deeg uit de ijskast, bloem je werkblad in, rol het deeg uit en bedek er de taartbodem mee. Snij het overtollige deeg weg met een mesje.
  7. Leg een vel bakpapier bovenop het deeg en strooi er een laag baklinzen of bakgewichtjes in.
  8. Schuif de vorm in de oven en bak het deeg  gedurende zo’n 20 minuten. Hou nadien de oven warm.

Vulling:

  1. Verhit een pan met wat olijfolie op het vuur. Snij de uien fijn in halve ringen en bak ze enkele minuten tot ze gaar zijn. Breng op smaak met wat zout en peper en voeg ook de witte wijn toe. Laat nog enkele minuten bakken.
  2. Snij intussen de bieten in kleine blokjes. Hak de peterselie fijn en voeg toe aan de rode blokjes rode bieten. Breng op smaak met wat zout en peper en meng goed onder elkaar.
  3. Verdeel de uien over de quichevorm. Verspreid ook de blokjes bieten en de gehakte noten over de vorm. 
  4. Meng de eieren en de room goed door elkaar en breng op smaak met wat peper en zout. Verdeel het mengsel over de quichevorm.
  5. Werk het geheel af met een verkruimelde crottin.
  6. Bak de quiche nog eens 30 minuten in de oven. Smullen!