Shakshuka met geitenkaas en extra liefde

Shakshuka met geitenkaas

De hemel op aarde, daar waan je jezelf als je deze shakshuka met geitenkaas hebt geproefd. Oké, dat klinkt misschien licht overdreven. Maar geloof me, dit recept is absoluut het proberen waard. Shakshuka is een oosters eenpansgerecht op basis van tomatensaus, eitjes, en ohja… heel veel kruiden. Enkele woorden die het samenvatten zijn: voedzaam, gezond, eenvoudig én de absolute succesformule voor wanneer je eens snel moet zijn. 

Voor de shakshuka gebruikten we onze verse geitenkaas natuur. Deze geeft tegelijk extra karakter alsook een verzachtende toets aan de shakshuka.

Voor 2 personen | Duur: 40 minuten

Ingrediënten:

  • 50 gr verse geitenkaas
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 rode paprika (geel of groen kan ook, als je wat meer kleur in je gerecht wilt)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • Harissa kruiden (Dit kan je vervangen door bijvoorbeeld cayennepeper of een rood pepertje.)
  • 4 eieren
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 flinke hand peterselie
  • Eventueel: 1/2 tl suiker
  • 1 el olijfolie
  • Peper en zout

Werkwijze:

  1. Neem een redelijk diepe koekenpan en verwarm ze met wat olijfolie op een middelhoog vuur.
  2. Versnipper de ui en fruit ze aan in de pan. 
  3. Snij de paprika in stukjes en snij ook de knoflook fijn. Bak beide een vijftal minuten mee in de pan. 
  4. Voeg de tomatenpuree, de tomatenblokjes, de kruiden en wat zout en peper toe. Hak ook de peterselie fijn en voeg het toe. Laat alles een tiental minuten pruttelen op een zacht vuur. Proef zeker ook even of de saus niet te zuur is. Als dit wel zo is, voeg je er best wat suiker aan toe.
    Tip: Droogt de saus te hard uit? Voeg er dan wat water aan toe. Ik heb in totaal zo’n 200 ml water toegevoegd.
  5. Let the fun begin! Want het is zover, we gaan de eieren pocheren in de saus. Maak daarvoor een kuiltje in de saus. Breek het eitje eerst in een aparte kom en giet het voorzichtig in het kuiltje. Herhaal de stappen voor de overige 3 eieren. 
  6. Verkruimel de geitenkaas over de shakshuka. Leg vervolgens het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de eieren een 10-tal minuutjes pocheren in de saus. Controleer regelmatig.
  7. Strooi eventueel wat fijngehakte peterselie over de shakshuka om het geheel mooi af te werken. Smullen van de shakshuka met geitenkaas!