6 must-haves voor de kaasliefhebber

Instrumenten voor de kaasliefhebber

Zachte kaas, vaste kaas, oude kaas, jonge kaas, gesmolten kaas en stinkkaas. Geen maaltijd waar er volgens ons geen ruimte is voor het gepaste stukje kaas. Ben jij ook van die mening? Dan ben je waarschijnlijk ook een kaasliefhebber in hart en nieren! En een echte kaasliefhebber kan natuurlijk niet door het leven zonder het gepaste materiaal. Hier alvast 6 onmisbare instrumenten voor de kaasliefhebber.

1. De kaasschaaf

De kaasschaaf hoort bij de basics en moet bijgevolg absoluut in de schuif van iedere kaasliefhebber liggen. Het grote voordeel van een kaasschaaf, is dat je een blok kaas kunt kopen. Die blijft veel langer goed dan schelletjes en kan je bovendien ook gebruiken om te raspen.

Toch is het niet altijd eenvoudig om een geschikte kaasschaaf te vinden. Iedere kaas vereist dan ook min of meer een unieke kaasschaaf. Zo is jonge kaas zachter en daarom soms iets moeilijker om te snijden. Eet je het liefst jonge kaas, dan snij je die best met een kaasschaaf met een kort snijblad. Hierdoor zal de kaas niet blijven plakken of afbreken. Voor belegen of oude kaas gebruik je best een goed scherpe kaasschaaf met lang snijblad.

2. Kaaskruller

Nodig je al eens graag gasten uit voor een kaas- en wijnavond? Dan is een kaaskruller absoluut iets waar je mee kunt uitpakken. Door het mes van de kaaskruller over de kaas te trekken ontstaat er een flinterdun laagje kaas, die zich verzamelt in een krulletje. Net die final touch voor je kaasplank.

3. Roquefortbeugel

Ben je fan van zachtere kazen, zoals zachte geitenkaas, roquefort of brie? Dan is een kaassnijder met draad, ook wel roquefortbeugel genoemd, geen overbodige luxe. Door te snijden met een draad, blijft de kaas niet plakken en wordt kaarsrechte plakjes snijden kinderspel!

4. De kaasstolp

Oké, praktisch gezien heeft een kaasstolp niet erg veel voordelen. Ja, je kunt ermee kaas bewaren, zonder dat er vliegen of andere insecten aankomen of dat de kaas gaat uitdrogen. Maar eigenlijk vinden we een kaasstolp vooral toch gewoon mooi. Met zijn authentieke en ambachtelijke karakter is het absoluut onze stijl!

5. Houten kaasplank

Kaasplank Polle hout

Je kaas mooi serveren doe je het best op een houten kaasplank. “Geen leisteen?” hoor ik je denken.  Nee, wil je de scherpte van je messen behouden, dan kies je het best voor hout en dan nog liefst voor een zachtere houtsoort, zoals beukenhout. En wat is er nu mooier dan het prachtige contrast tussen kaas en hout?

6. Wijnglazen

Kaas en wijn. Een perfect huwelijk, toch? Een echte kaasliefhebber kan volgens ons dan ook niet door het leven gaan zonder wijnglazen. Toch hoef je tegenwoordig niet standaard meer te kiezen voor wijn tijdens je kaasavond. Wil je hip en modern zijn, dan ga je best aan de slag met foodpairing! Zo vormen bier en kaas absoluut een perfecte combinatie. De bitterheid van het bier gecombineerd met een heerlijk stukje geitenkaas, dat is toch hemels!