Geschiedenis

zakHet ontstaan van Polle’s geitenkaas is het resultaat van de wilde jongensdroom van Paul D’Haene. Uit idealisme startte hij in 1979 met een boerderijtje in Westmalle, waar hij op biologische wijze groenten kweekte, en onder andere kippen en schapen hield, met de bedoeling zo zelfvoorzienend te zijn. Na enkele jaren schafte hij zijn eerste geit Marie aan, die al gauw gezelschap kreeg van andere geiten.

Met de melk van de geiten experimenteerde Paul samen met zijn kersverse vrouw, Veerle, in het maken van verschillende kazen. Destijds gebeurde dat nog op erg ambachtelijke wijze. Al snel werd duidelijk dat Paul en Veerle het perfecte team vormden voor het creëren van heerlijke geitenkazen. Omdat de zelfgemaakte geitenkaasjes beter van de hand gingen dan de groenten, beslisten Paul en Veerle, en hun inmiddels 30 geiten, in 1983 om definitief te starten met een geitenboerderij.

 

kudde geiten

 

De kazen kregen niet enkel veelwaardering op de Antwerpse zaterdagmarkt, maar ook bij verschillende kaas- en natuurwinkels. In Westmalle werd het snel te klein, waardoor het koppel in 1993 verhuisde naar het Kempense dorpje Lichtaart, waar ze een moderne geitenboerderij met kaasmakerij uitbouwden. Zo werden zware investeringen doorgevoerd om aan de laatste E.U.-richtlijnen te voldoen.

 

 

hek

Momenteel telt de hoeve zo’n 600 melkgeiten, die tweemaal per dag worden gemolken met een moderne melkinstallatie, waardoor een hygiënische melkwinning wordt gegarandeerd. Een koeltank staat borg voor directe koeling van de melk tot 4°C.

Daarna wordt de melk verwerkt tot diverse soorten kaas en andere nevenproducten. Deze worden bereid uit 100% zuivere geitenmelk die met de grootste zorg gewonnen wordt.