6 redenen waarom je absoluut eens geitenyoghurt moet proberen

Geitenyoghurt met huisgemaakte granola

Start jij iedere dag met een gezonde portie yoghurt? Dan moet je absoluut eens geitenyoghurt proberen. Wij proberen je alvast te overtuigen met deze 6 redenen.

1. Geitenyoghurt is overheerlijk

Het schrikt de mensen vaak wat af. Maar dat is eigenlijk voor niets nodig. Geitenyoghurt is namelijk erg zacht van smaak en structuur. Als je gewend bent om koeienyoghurt te eten, is de smaak natuurlijk eerst wat wennen, want die verschilt namelijk wel een beetje. Maar eens je de smaak van de yoghurt gewoon bent, zal je niet meer terug willen. 

2. Geitenyoghurt als alternatief voor koeienyoghurt

Geitenyoghurt kan een goed alternatief zijn voor personen die geen zuivelproducten van koeien verdragen. Hierbij moet de nadruk worden gelegd op ‘kan’. Belangrijk is om dit individueel te bekijken. Het is namelijk zo dat sommigen beter elke vorm van lactose mijden, voor anderen biedt geitenmelk dan weer een perfect alternatief voor koemelk.

3. Geitenyoghurt is lichter verteerbaar

In vergelijking met koeienyoghurt, is geitenyoghurt heel wat gemakkelijker verteerbaar. Dit komt in de eerste plaats door de hoeveelheid lactose in de melk, die bij geitenmelk lager ligt. Maar het belangrijkste verschil zit in de samenstelling van het vet. Zo zijn de vetzuurmoleculen in geitenmelk kleiner dan in koemelk en bevat geitenmelk zo’n 30-35% middellange-keten vetzuren, waar dat bij koemelk zo’n 15-20% zijn. Deze essentiële vetzuren vormen een snelle bron van energie en worden niet opgeslagen als lichaamsvet.

4. Geitenyoghurt verbetert de spijsvertering

Heb je soms last van je spijsvertering? Dan kan het interessant zijn om eens geitenmelk- of yoghurt te proberen. Geitenyoghurt is rijk aan meervoudige en dus trage koolhydraten. Omdat deze pas in de dikke darm worden verteerd, zorgt de yoghurt voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte darmtransit (of stoelgang).

5. Het ijzer in geitenmelk

Uit onderzoek in 2002, uitgevoerd met ratten, blijkt dat de ijzer in geitenmelk beter wordt opgenomen dan die in koemelk. Wil je je ijzerniveau op peil houden, kan het dan ook aangeraden zijn om regelmatig geitenmelk te drinken of een portie geitenyoghurt te eten. Ook voor personen die last hebben van anemie, kan het interessant zijn om geitenmelk te drinken.

6. De perfecte start van de dag

Geitenyoghurt is dus niet alleen lekker, maar is ook nog eens super gezond. Daardoor is een portie geitenyoghurt het ideale ingrediënt om de dag mee te starten. Meng de yoghurt bijvoorbeeld met wat huisgemaakte granola en wat seizoensfruit en tover een heerlijk en gezond ontbijt op tafel. Alle vitamientjes om de dag sterk te beginnen!

Op zoek naar geitenyoghurt? De yoghurt van Kempense Geitenkaas Polle kan je kopen in onze hoevewinkel, op onze wekelijkse markten en in verscheidene supermarkten en speciaalzaken.

 

Bronnen: