Gevulde aubergine met gehakt en geitenkaas


Gevulde aubergine met geitenkaas

Heb je een feestje gepland en wil je zelf niet te veel in de keuken staan? Dan is deze gevulde aubergine absoluut een toprecept! Bereid de vulling, vul de aubergines, werk af en schuif in de oven wanneer de gasten hun honger begint te knagen.

Tip: Bij dit recept kozen we voor onze heerlijke rauwmelkse kaas, de crottin. Omdat dit een geschepte kaas is, blijft de structuur van de kaas tijdens het bakken behouden. Hou je meer van feta? Dan is dit absoluut ook een heerlijk alternatief. Best kies je dus wel voor een stevigere kaas die niet snel smelt.

Ingrediënten:

Voor 4 personen. Grote eters? Dan reken je best 3 aubergines voor 4 personen.

De aubergines:

  • 2 aubergines
  • 300 gr gehakt (kalfs- of lamsgehakt)
  • 1/2 verse crottin 
  • 1 tomaat
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • Toefje harissakruiden (Heb je dit niet in huis? Dan kan je het vervangen door iets anders pittigs, zoals een pikant pepertje of cayennepeper.)
  • 1,5 tl gemalen komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 handvol peterselie
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie

De bulgur:

  • 250 gr bulgur
  • 5 dl water
  • Snuifje zout
  • Optioneel: olijfolie, peper, zout, citroensap, peterselie

Werkwijze:

De aubergines:

  1. Verhit wat olijfolie in een pan op een middelhoog vuur. Snij de aubergines overlangs in twee en hol ze uit. Dit gaat het eenvoudigst met een aardappelmesje en een lepel. Leg de uitgelepelde massa even aan de kant, die gebruiken we later.
  2. Bak de auberginehelften op de schilkant, draai ze na een paar minuten om en bak ook de andere kant mooi bruin. Wanneer beide kanten gebakken zijn, leg dan de aubergines in een ovenschaal.
  3. Verhit in de pan opnieuw wat olijfolie. Versnipper de uien en snij de tenen knoflook in kleine stukjes. Bak de ui en de knoflook in de pan. Roer regelmatig, zodat het niet aanbakt.
  4. Voeg vervolgens het gehakt toe.
  5. Snij de uitgelepelde massa van de aubergine in kleine blokjes en bak mee in de pan. Kruid af met het paprikapoeder, de harissakruiden, de gemalen komijn, en wat peper en zout. Bak alles mooi bruin.
  6. Voeg ook de tomatenpuree toe aan het gehaktmengsel. Snij de tomaat in kleine blokjes, hak de peterselie fijn en doe beide bij in de pan. Laat het geheel een tiental minuutjes verder pruttelen.
  7. Verwarm de oven voor op 200°C. Vul de auberginehelften met het gehaktmengsel en verkruimel de geitenkaas erover. Bak 20 minuten in de oven. Bereid intussen de bulgur.

De bulgur:

  1. Breng het water met een snuifje zout in een pot aan de kook.
  2. Voeg de bulgur toe, dek af en laat zo’n 8 minuten pruttelen op een zacht vuurtje, tot al het water is opgenomen.
  3. Breng het geheel eventueel nog verder op smaak met een eetlepel olijfolie, wat zout en peper, enkele druppeltjes citroensap en wat fijngehakte peterselie.