Lasagne met geitenkaas, aubergine en courgette

Lasagne met geitenkaas, courgette en aubergine

Begin je al te watertanden bij het horen van het woord ‘lasagne’? Dan zal het er wel uit gutsen als je de foto hierboven bekijkt. Haal die servetten maar boven!

Dit recept voor lasagne met geitenkaas, aubergine en courgette werd ontwikkeld door Veronique van Food for Good Vibes en werd getest en goedgekeurd tijdens onze kookworkshop voor de Week van de Korte Keten. Toen ik de lasagne opnieuw maakte om er een foto van te nemen, vergat ik pijnboompitten te kopen. Geen probleem, want zonnebloem- en pompoenpitten heb ik standaard in huis. Ook bij het grillen van de aubergines en courgettes heb ik moeten freewheelen, want een grillpan had ik niet voorhanden. Dan maar de oven op grillstand en de plakjes op een ovenplaat grillen. 

Het resultaat? O-ver-heer-lijk. Een absolute topper, wil je eens wat anders dan de klassieke lasagne. En oh ja, had ik al gezegd dat de lasagne met geitenkaas super simpel is om te maken? Dubbele bonus!

Recept voor 4 grote eters | Voorbereiding: 30 minuten, baktijd: ± 35 minuten

Ingrediënten

  • 250g droge lasagnevellen
  • 350 g zachte geitenkaas van de Polle
  • 120 g Tomme de Polle (Dit kun je eventueel vervangen door parmezaanse kaas.) 
  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes look
  • 138 gr zongedroogde tomaten op olie (uitgelekt gewicht)
  • 140 gr tomatenconcentraat
  • 3 el agave siroop (Dit kun je eventueel ook vervangen door honing.)
  • 20-tal basilicumblaadjes
  • 50 gr pijnboompitten
  • 600 ml warme groentebouillon
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding   

  1. Was de aubergines en de courgettes, verwijder de steelaanzet en snij in plakken van ± 4 mm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grillpan en bak de aubergineplakken aan beide kanten goudbruin (± 2 minuten per kant). Voeg eventueel wat extra olijfolie toe en bak de courgetteplakken eveneens aan beide kanten goudbruin. Kruid de plakjes tijdens het bakken ook telkens af met wat peper en zout.
    Tip: Geen grillpan in huis? Geen probleem. Ik gebruikte bijvoorbeeld mijn oven op grill-stand om de plakjes aan te bakken. Ook een gewone pan kan dienen. 
  2. Verwarm een pan met wat olijfolie op een middelhoog vuur. Snipper de ui fijn en bak een vijftal minuten in de pan aan tot ze mooi goudbruin kleuren. Versnipper vervolgens de look en snij de zongedroogde tomaten fijn. Bak samen met de ui een vijftal minuten aan in de pan. Meng tot slot ook nog de agavesiroop en het tomatenconcentraat onder het geheel en bak enkele minuten verder. 
  3. Rasp de Tomme de Polle fijn.
  4. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal in met olijfolie.
  5. Voor we starten met het stapelen van de lasagne, mengen we eerst 200 ml van de groentebouillon onder de tomatensaus, zodat deze weer lekker sappig wordt. Nu kunnen we starten met het stapelen: 1 laag aubergine, 1 laag tomatensaus, 1 laag lasagnevellen. Verkruimel vervolgens wat geitenkaas over de vellen. Deze hoeven niet volledig bedekt te zijn. De geitenkaas vindt zijn weg wel tijdens het smelten. Vervolgens doen we verder met: 1 laag courgette, 1 laag tomatensaus, 1 laag lasagnevellen, 1 laag geitenkaas. Werk zo verder tot alle ingrediënten op zijn.
  6. Overgiet de lasagne met 400 ml warme groentebouillon. Bestrooi het geheel vervolgens met de geraspte Tomme de Polle en de pijnboompitten.
  7. Bak de lasagne met geitenkaas 40 minuten in de warme oven. Verdeel in porties en werk af met blaadjes basilicum.