Pizzafeest!


IMG_6574

Een pizza helemaal zelf maken, het schrikt heel wat mensen af. Nochtans is het absoluut niet moeilijk. Omdat het deeg moet rijzen, heb je wel enige tijd nodig. Maar een zelfgemaakte pizza is nog steeds de beste pizza. En de beloning is dan ook groot wanneer je deze uitdaging hebt doorstaan!

Met pizza kan je alle kanten uitgaan. De ingrediënten die ik voor de topping heb gekozen, waren de ingrediënten die op dat moment in mijn ijskast lagen. Heb je nog wat gehakt liggen, bak het en leg het bij op de pizza. Ook chorizo geeft een heerlijk pittige toets. Verder heb ik gebruik gemaakt van een van onze rauwmelkse kazen, de Crottin, die je kan vervangen door een rolletje Saint Maure. Deze geitenkaas geeft een heerlijke zacht zoute toets en zorgt voor een heerlijke afwisseling op je pizza.

Benodigdheden:

  • een keukenmachine met opzetstuk voor deeg
  • een deegrol

Ingrediënten:

Het deeg:

  • 500 gr witte bloem
  • 100 gr roggebloem (Als je enkel witte bloem hebt, vervang je dit gewoon door witte bloem.)
  • 8 gr droge gist
  • 1 tl zout
  • 3 el olijfolie
  • 300 ml lauw water
  • 1 el Provençaalse kruiden

De topping:

  • 250 gr Saint Maure van de Polle of 2 Crottins van de Polle
  • 400 gr vaste belegen geitenkaas van de Polle
  • 350 gr tomato frito of tomaten passata
  • 3 uien
  • 3 paprika’s
  • 1 bakje champignons
  • 1 klein blikje ananas
  • Twee handjesvol kerstomaatjes
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • Rucola voor de afwerking
  • Andere dingen die nog rondslingeren in je ijskast.

Werkwijze:

  • Doe de witte bloem, roggebloem, de gedroogde gist en het zout in de mengkom van de keukenmachine. Laat de machine kort draaien, zodat de droge bestanddelen goed door elkaar zitten.
  • Voeg de olijfolie en het lauw water toe. Laat een kwartier goed kneden.
  • Voeg ten slotte de Provençaalse kruiden toe en laat mengen tot een egaal geheel.
  • Kneed het pizzadeeg tot een bol, strooi het in met wat bloem en leg terug in de mengkom.
  • Leg een vochtige keukendoek over de kom en laat het pizzadeeg rijzen op kamertemperatuur tot het volume is verdubbeld. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan dit langer of korter duren. Normaal gesproken zal zo’n 2 uur volstaan. Let wel dat het deeg niet in de tocht staat.
  • Als het volume van het pizzadeeg verdubbeld is, bestrooi dan je werkoppervlak met bloem en haal het gerezen deeg uit de kom. Scheur een bolletje deeg ter grootte van een tennisbal af en leg het op het werkvlak. Rol het deeg met een deegrol tot een dunne lap. Strooi regelmatig wat bloem op het deeg en keer het deeg af en toe om, zodat het niet aan het werkvlak blijft kleven. Leg de pizzabodem op een ingevette of een met bakpapier bedekte bakplaat en bedek opnieuw met een vochtige keukendoek.

De topping:

  • Terwijl de pizzabodem voor de tweede maal rijst, kan je beginnen aan de voorbereidingen.
    (Ik hou erg van een luchtige pizzabodem, daarom laat ik het een tweede maal rijzen. Ben je hier zelf niet zo’n fan van, kan je best de voorbereidingen doen tijdens de eerste rijzing en direct na het uitrollen beginnen met beleggen van de pizza.)
  • Verhit een scheut olijfolie in een pan of kookpot. Snij de ajuin in halve ringen, doe ze in de pan. Snij intussen de paprika in lange smalle repen en voeg toe aan de ui. Breng op smaak met wat zout en peper en laat vijf minuutjes garen.
  • Snij de champignons in repen.
  • Halveer de kerstomaatjes.
  • Rasp de belegen kaas en snij de Saint Maure in schijfjes.

Afwerken:

  • Verhit de oven op 200°C. (Als je een oven met functie onderverwarming hebt, kan je deze best aanzetten, zodat de bodem van de pizza goed bakt.)
  • Verwijder de keukendoek en doe wat tomatensaus, ongeveer de hoeveelheid van een grote eetlepel, op de pizzabodem en verdeel gelijkmatig.
  • Verspreid wat ajuin met paprika en champignons over de pizza. Strooi ook wat ananas en de gemalen vaste geitenkaas over de pizza. Verkruimel de schijfjes Saint Maure en werk af met enkele kerstomaatjes. Wees zeker niet te zuinig met de topping.
  • Bak de pizza zo’n 20 minuten in de oven tot de korst bruin is en de kaas goud kleurt.
  • Je kan de pizza eventueel afwerken met wat rucola.
  • Smullen!