Pompoenlasagne met topping van noten en pitten


Pompoenlasagne met geitenkaas

Hoor ik daar lasagne? Jawel hoor! Maar niet zomaar gewone lasagne.. Neenee, we zouden geen trotse inwoners zijn van Kasterlee, mochten we geen pompoen in onze lasagne zwieren. Zo toverden wij de klassieke lasagne om in een heerlijke pompoenlasagne met geitenkaas. En laten we er nog een extra twist aan geven door een topping te voorzien van walnoten en pompoenpitten. Mmm… 

Ingrediënten

  • Lasagnevellen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode paprika’s
  • 3 grote wortels
  • 250 gr champignonnen
  • 600 gr pompoen (gewogen zonder pitten en schil)
  • 1200 gr (3 blikken) tomatenblokjes
  • 70 gr geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 el provençaalse kruiden
  • 2 tl paprikapoeder
  • Snuifje cayennepeper
  • Zout en peper
  • 2 el olijfolie

Voor de bechamelsaus

  • 50 gr boter
  • 70 gr bloem
  • 800 ml melk
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper

Afwerking

  • 80 gr walnoten in stukjes
  • 50 gr pompoenpitten
  • 150 gr vaste geitenkaas (vb. Tomme de Polle) – Dit kan eventueel vervangen worden door Parmezaanse kaas
  • 100 gr verse geitenkaas (vb. natuurkaasje van de Polle)

Werkwijze

Tomaten – pompoensaus

  1. Verwarm een scheut olijfolie in een grote pot op een middelmatig vuur.
  2. Versnipper de ui en de knoflook en stoof ze tot ze glazig zijn. 
  3. Snij de wortel in kleine blokjes en voeg toe aan de ui.
  4. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de paprika en snij in kleine blokjes. Voeg ook deze toe en roer goed onder elkaar.
  5. Schil intussen de pompoen, verwijder de zaadjes en snij in kleine blokjes. Laat ook de pompoenblokjes meestoven. 
  6. Kuis de champignons, snij in schijfjes, voeg toe en laat het geheel een vijftal minuutjes verder garen. Breng intussen op smaak met de Provençaalse kruiden, het paprikapoeder, een snuifje cayennepeper en wat peper en zout.
  7. Roer de geconcentreerde tomatenpuree onder het geheel, laat vijftal minuutjes garen en voeg vervolgens ook de tomatenblokjes toe.
  8. Laat alles nog een tiental minuutjes verder pruttelen op een zacht vuur.

Bechamelsaus

  1. Smelt voor de bechamelsaus de boter in een kookpot.
  2. Voeg vervolgens de bloem toe en laat het mengsel al roerend opdrogen.
  3. Schenk na enkele minuutjes de melk in de pot, terwijl je de saus goed onder elkaar blijft roeren tot het geheel bindt. Breng de saus op smaak met cayennepeper, zout en peper.

Samenstellen van de pompoenlasagne

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Neem een grote ovenschotel en giet een dun laagje kaassaus over de bodem. Leg daarop een eerste laag droge lasagnevellen. Leg vervolgens afwisselend een laag tomaten-pompoensaus, bechamelsaus en nogmaals lasagnevellen over elkaar. Eindig met een laag bechamelsaus. 
  3. Bestrooi de bovenkant met de stukjes walnoten en pompoenpitten, de vaste kaas en de verse geitenkaas.
  4. Bak de pompoenlasagne 30 minuten in een oven van 180°C.

Smullen!