Quinoaburgers met geita (type feta)


Quinoaburgers met geita (type feta)

“Waw! Quinoaburgers! Zo avontuurlijk.” Je gasten verrassen met iets nieuws, wordt met dit recept voor quinoaburgers een makkie. En zij hoeven het immers niet te weten dat de burgers op een wip en een flip klaar zijn. En moet je echt snel zijn? Dan kan je best de quinoa de avond of ochtend voordien al koken, zodat die ruim de tijd heeft om af te koelen.

Om een extra touch te geven aan de quinoaburgers, gebruikten we onze geita (type feta van de Polle). Heb je dit niet in huis, kan je natuurlijk ook gewone feta gebruiken.

Recept voor 4 personen | Bereiding: 30-60 minuten

Ingrediƫnten

Voor de quinoaburgers:

  • 200 gr quinoa
  • 80 gr geita (type feta)
  • 2 bosuitjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el fijngehakte verse peterselie
  • 1 tl fijngehakte verse koriander (Hou je niet zo van koriander, kan je dit gewoon weglaten.)
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 citroen
  • 4 eieren
  • 5-6 el witte bloem
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Voor de yoghurtdressing:

  • 250 gr geitenyoghurt
  • 1 klein uitje
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • Peper
  • Zout

Werkwijze

  1. Doe de quinoa in een pot en vul aan met een dubbele hoeveelheid water. Voeg een snuifje zout toe en breng aan de kook. Laat rustig koken op een laag vuurtje tot al het vocht is verdwenen. Laat de quinoa afkoelen. Intussen kan je de yoghurtdressing maken.
  2. Doe 250 gr geitenyoghurt in een kom. Versnipper een kleine ui en 2 tenen knoflook en hak de peterselie fijn. Voeg alles toe aan de geitenyoghurt, meng onder elkaar en breng op smaak met peper en zout. Zet even aan de kant, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  3. Doe 400 gr afgekoelde quinoa in een mengkom. Snij de bosuitjes in smalle ringetjes, hak de knoflook fijn, versnipper de verse peterselie en koriander en verkruimel de geita (type feta). Voeg alles toe aan de quinoa. Rasp de zeste van de citroen en voeg samen met het gemalen komijnzaad toe aan het mengsel. Breng verder op smaak met flink wat peper en zout. 
  4. Voeg de eieren toe aan het mengsel en roer goed door elkaar. Schep ten slotte de witte bloem nog onder het mengsel en meng tot een egaal geheel.
  5. Verhit een pan met een goeie scheut olijfolie op een middelhoog vuur. Als de pan goed warm is, schep dan een volle eetlepel van het quinoamengsel in de pan. Druk het voorzichtig plat tot een schijf van 0,5-1 cm. (Dat de burger niet mooi rond is, is niet erg. We gaan voor een ambachtelijke afwerking.) Laat de burger mooi goudbruin bakken en draai voorzichtig om met een spatel. Bak ook de andere kant mooi bruin. Dien de quinoaburgers op met de yoghurtdressing.