Risotto met geroosterde pompoen, salie en geitenkaas


Risotto met geroosterde pompoen en geitenkaas

Dit recept voor risotto met geroosterde pompoen is gebaseerd op een fantastisch recept van Jamie Oliver. Wij brachten er echter wat Polle schwung in door er onder meer verse geitenkaas aan toe te voegen voor een heerlijke smeuïgheid. Ook lieten we enkele maantjes pompoen heel, wat een heerlijke afwisseling geeft.

Recept voor 4 personen | 50 minuten bereidingstijd

Ingrediënten

Voor de pompoen

  • 1 kleine pompoen
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 kleine rode chillipeper
  • 1 el fijngehakte verse salie
  • 2 el lijfolie
  • Zout en peper

Voor de risotto

  • 400 gr risottorijst
  • 800 ml warme bouillon
  • 1 scheut witte wijn
  • 1 grote ui
  • 2 knoflooktenen
  • 90 gr parmezaanse kaas
  • 80 gr verse geitenkaas
  • 50 gr pompoenpitten
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • Grof zeezout

Werkwijze

  1. Starten doen we met de geroosterde pompoen. Verwarm de oven voor op 185°C. Snij de pompoen in halve maantjes, ontdoe ze van de zaden, schil ze en schik ze over een ovenplaat. Maal de korianderzaden fijn en hak de rode chilipeper in stukjes. Verdeel de kruiden, samen met de olijfolie en wat zout en peper, over de pompoen. Schuif de pompoen in de oven. Hak de salie fijn en verdeel na een half uurtje over de pompoen. Laat nogmaals 10 minuten bakken en haal ze vervolgens uit de oven.
  2. Verhit intussen een grote pan op een middelhoog vuur en voeg de pompoenpitten toe. Laat ze een vijftal minuutjes roosteren tot ze allemaal mooi bruin zien. 
  3. Begin vervolgens met de voorbereidingen van de risotto. Verhit daarvoor een grote pan met wat olijfolie op een middelhoog vuur. Pel de ui en versnipper in kleine stukjes. Pel ook de knoflookteentjes en plet ze. Bak beide een vijftal minuutjes in de pan tot ze gaar zijn. Voeg de risottorijst toe en roer voorzichtig om voor een minuut. Voeg vervolgens de witte wijn toe en laat uitdampen. Voeg ten slotte ook de warme bouillon toe, dek af met een deksel, en laat de risotto sudderen op een laag vuur tot het vocht is verdwenen.
  4. Als de pompoen een beetje is afgekoeld, hak dan 2/3 ervan in kleine stukjes. Je zal merken dat het een soort moes wordt, maar dat is oké. Rasp intussen ook de parmezaanse kaas.  Als de risotto gaar is, voeg dan de pompoen, de parmezaanse kaas, de verse geitenkaas en 2/3 van de geroosterde pompoenpitten toe. Roer goed onder elkaar en breng eventueel nog wat verder op smaak met wat zout en peper. 
  5. Serveer de risotto door de overige geroosterde pompoen en pompoenpitten eroverheen te schikken. Werk de risotto met geroosterde pompoen af met wat grof zeezout.