Witte pizza met courgette, venkel en geitenkaas

Witte pizza met courgette, venkel en geitenkaas

Soms tover je iets op tafel waarvan je zelf verrast bent hoe lekker het wel niet is. Wel, dat had ik met dit recept voor witte pizza met courgette, venkel en geitenkaas. Super lekker vond ik het. Mijn vriend heeft dan weer liever de traditionele rode pizza. Wel, dan weet ik wat er me de volgende keer te wachten staat. De helft van het deeg wit, de ander helft rood, zo heeft ieders zijn zin.

Voor deze pizza gebruikte ik een vers natuurkaasje van de Polle. Daarnaast heb ik de pizza ook uitgetest met een vers natuurkaasje met zwarte peperbolletjes. De peper maakte het lekker pittig, absoluut een aanrader voor peperlovers!

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor het deeg

  • 600 gr bloem (Ik gebruikte 1/2 witte bloem 1/2 meergranenbloem.)
  • 340 ml lauw water
  • 1 tl zout
  • 4 el olijfolie
  • 1,5 tl droge gist

Voor de vulling

  • 300 gr verse natuurkaas 
  • 3 courgettes
  • 2 grote uien
  • 2 venkelbollen
  • 4 el olijfolie
  • 6 takken rozemarijn
  • zout en peper
  • zeezout

Werkwijze

  1. We starten met het deeg. Doe alle droge ingrediënten in de mengkom van de keukenmachine. Laat de machine kort draaien, zodat de droge bestanddelen goed door elkaar zitten. Voeg de olijfolie en het lauw water toe. Laat een kwartier goed kneden. Wrijf intussen een grote kom in met wat olijfolie. Kneed het pizzadeeg tot een bol en leg in de kom. Dek de schaal af met een schone, vochtige handdoek. Laat 1 uur rijzen op een warme plaats. (Afhankelijk van de warmte, kan het rijzen langer of korter duren. Is het niet zo warm, kan het een 2 uurtjes duren.)
    Tip: Is het deeg na een kwartiertje nog wat plakkerig, voeg dan wat extra bloem toe. Is het deeg juist te taai, voeg dan wat extra water toe.
     
  2. Voor de vulling gaan we de groenten grillen. Verwarm de ovengrill voor. 
    Snij de uien in halve ringen en de courgettes in dunne plakjes en trek de bladeren van de venkelknol. Meng de groenten samen met de olijfolie en de blaadjes van de takken rozemarijn goed onder elkaar. Breng op smaak met wat zout en peper. 
    Leg de groenten op een met olie ingevette bakplaat. Laat enkele minuten bakken tot de groentjes lichtbruin kleuren. Haal de groenten vervolgens uit de oven.
     
  3. Verwarm de oven voor op 230°C.
    Sla met je vuisten de lucht uit het deeg en verdeel het in 4 stukken. Rol elk stuk deeg met een deegrol tot een dunne lap. Strooi regelmatig wat bloem op het deeg en keer het deeg af en toe om, zodat het niet aan het werkvlak blijft kleven. Leg de pizzabodem op een ingevette of een met bakpapier bedekte bakplaat.
    Verdeel de gegrilde groentjes over de pizza’s, verbrokkel de geitenkaas erover en bestrooi ze ten slotte met wat zeezout.
     
  4. Bak de witte pizza’s zo’n kwartiertje in de oven op 230°C. Haal ze uit de oven als ze mooi bruin beginnen zien.