Welke wijn combineer je het best bij geitenkaas?

Wijn bij geitenkaas

Keuzestress. Je kent het wel. Het gevoel dat je overmeestert wanneer je met de menukaart in de hand de ober van op afstand ziet naderen. Of ook wel de spanning die je voelt als je ’s morgens voor je kast staat en weer niet weet wat aantrekken. En helemaal het koud zweet dat uitbarst wanneer je de wijnrayon in de supermarkt trotseert op zoek naar de gepaste wijn voor jouw etentje. Hoewel we niet meteen de juiste strategie hebben om de eerste uitdagingen aan te gaan, kunnen we wel al een oplossing bieden voor het laatste. Want even geleden trokken we – met onze beste geitenkazen in de hand – naar Van Eccelpoel, met als doel het beantwoorden van 1 centrale vraag: Welke wijnen passen het best bij geitenkaas?

Woon je in of nabij Herentals, dan heb je ongetwijfeld al eens gehoord van Van Eccelpoel. Zo’n 70 jaar geleden werd de winkel opgericht als kleine kruidenierszaak, maar intussen is Van Eccelpoel uitgegroeid tot dé delicatessenzaak in de omstreken en een absolute trekpleister voor degenen die net dat tikkeltje extra zoeken.

Afspraak had ik met Koen en Andreas, de sommeliers van Van Eccelpoel. Al vanaf het moment dat ik de kelder indook was het duidelijk voor mij, ik heb hier te maken met echte experts. De passie en het enthousiasme waarmee Koen en Andreas de klanten adviseren werkt aanstekelijk en het gevoel van huiselijkheid overvalt je meteen. Proeven, keuren en ruimte voor een babbeltje, ja, dit zou absoluut een gezellige en leerrijke avond worden.

Terwijl Koen en Andreas de laatste klanten bedienen, begin ik wat rond te kijken. “Ik kom er zo aan,” hoor ik Koen zeggen. “Geen probleem hoor,” antwoord ik terug, want snel uitgekeken ben je hier niet. Bovendien heb ik zo alle tijd om rustig de geitenkaas uit te pakken die ik heb meegenomen. Want willen we weten welke wijnen perfect passen bij geitenkaas, moeten we natuurlijk meteen de proef op de som nemen. Uit de verpakking haal ik onze 4 toppers: een verse crottin, een Blinker, een Neteling en een stuk Tomme de Polle. Notitieblok en pen ernaast en ik ben er klaar voor.

wijn en geitenkaas bij Van Eccelpoel

“Het is een klassieker, maar bij zachte geitenkaas is Sauvignon Blanc uit de Loirestreek altijd een goede keuze,” valt Koen met de deur in huis. “Sancerre of Pouilly fumé zijn erg bekende namen. Ook de Orchidea Sauvignon Blanc van Bodega Inurrieta uit Navarra in Spanje is erg lekker.” Meteen worden verschillende wijnflessen bovengehaald en verschijnt het eerste wijnglas met Sauvignon Les Sauterelles uit Touraine voor mijn neus. Ik haal mijn beste walstechnieken boven (Maar goed dat mijn vader ooit een wijncursus volgde en ik daardoor niet een totale amateur lijk.) en laat mijn reukorganen de aroma’s opnemen. “Sauvignon bevat veel frisheid en floraliteit die erg goed samengaan met zachtere geitenkazen, zoals bijvoorbeeld een verse crottin,” vertelt Andreas. “Ook een donkere rosé, zoals Inurrieta Mediodia uit Navarra is erg lekker bij zachte geitenkaas,” gaat Koen verder. “Ben je meer fan van rode wijn, dan kies je het best voor een lichte rode wijn. Met een Pinot Noir uit Bourgogne of Duitsland heb je gegarandeerd succes.”

Hoe sterker de kaas, hoe sterker de wijn moet zijn om de smaken in evenwicht te brengen, laat ik me vertellen. “Vulkanische bodems geven een pittige smaak aan wijn, waardoor die perfect is om te combineren bij kaas als de Tomme de Polle,” zegt Koen. “Een Soave Monte Carbonare is bijvoorbeeld zo’n topwijn.” “Absoluut! Die verkopen wij trouwens vaak aan driesterrenrestaurants,” vult Andreas aan. Een tweede glas wordt gevuld. Walsen, ruiken, proeven. Waw, ja, dit is echt een topwijn.“Ook een Paul Jaboulet Viognier is perfect te combineren met vollere geitenkazen,” vertelt Andreas verder. “Jaboulet is een van de meest gekende wijnfamilies van Frankrijk. Intussen werd het wijnhuis overgenomen door een Zwitserse familie, maar de kwaliteit is nog steeds uitstekend.”

geitenkazen en wijn“Serveer je erg uitgesproken geitenkazen, zoals de Blinker of de Neteling, dan heb je een stevige wijn nodig om de smaken in balans te houden,” vertelt Koen. “Zo kan je kiezen voor een Grenache Noir, al dan niet in combinatie met Syrah, twee druivensoorten die een erg volle wijn opleveren, ideaal om te combineren met gerijpte kazen.” Maar wil je echt origineel uit de hoek komen, dan hebben Koen en Andreas nog iets speciaals achter de hand. Een mooie fles met bolvormige buik verschijnt op tafel. ‘Vin muté au cognac’ is op het etiket te lezen. “In principe is dit een Pineau des Charentes,” gaat Koen verder. “Wanneer de ontwikkelaar zijn drank wilde laten erkennen als Pineau des Charentes, ondervond hij echter tegenwind. Men vond zijn drankje té kwaliteitsvol om die naam te dragen. En ik kan ze geen ongelijk geven. Als je Pineau des Charentes koopt in de supermarkt, dan plakt je mond gewoonweg dicht van de zoetigheid. Bij Vin Muté au Cognac heb je dat niet.” Bij het inschenken neem ik meteen de fijne appelgeur waar. En een slok later is er absoluut geen twijfel mogelijk: Ja, dit is dé perfecte drank om een gezellige avond mee af te sluiten.

 

Ben je ook op zoek naar dé perfecte wijnen voor jouw etentje? Dan raad ik je absoluut aan om samen met Koen en Andreas in de wijnkelder van Van Eccelpoel te duiken. Want binnenkort is het zover, dan rijgen de kerstfeestjes zich weer aaneen. En ik weet alvast waar ik dit jaar de wijn zal halen!

Alle informatie over de verschillende wijnen (en andere dranken) vind je op hun website. Bovendien kan je ook online bestellen.