Geitenmelk als babyvoeding – Kan dat zomaar?

geitenmelk-als-babyvoeding-kan-dat-zomaarMelk is goed voor elk! Wij horen ze het graag zeggen. Maar is dat wel zo? En kan geitenmelk gebruikt worden als babyvoeding? Want hoe we het draaien of keren: borstvoeding is nog altijd het beste voor je baby. Maar wat doe je als je baby wat ouder wordt en borstvoeding geen optie meer is? Wij zochten het voor je uit!

Vanaf wanneer mag je geitenmelk als babyvoeding gebruiken?

Een pasgeboren baby kan je best geen geitenmelk geven. Geitenmelk bevat daarvoor te veel lactose, die moeilijk verteerbaar is voor een baby. Ook andere belangrijke verschillen tussen moedermelk en geitenmelk zorgen ervoor dat geitenmelk geen geschikte keuze is als babyvoeding voor een pasgeborene.

Wanneer je baby 1 jaar is, vormt de samenstelling van geitenmelk echter geen probleem meer en kan gewone volle geitenmelk als babyvoeding worden gebruikt. Als je baby gezond is en een gemengd dieet krijgt, kan bovendien gekozen worden voor rauwe melk in plaats van hittebehandelde melk.

Waarom kiezen voor rauwe geitenmelk?

Hittebehandeling van melk zorgt ervoor dat melk langer houdbaar is. – “Dat is toch goed?” Hoor ik je denken. – Wel, net door die opwarming gaan er ook heel wat positieve eigenschappen van de melk verloren. Zo draagt rauwe melk positief bij tot de ontwikkeling van het immuunsysteem, het zenuwstelsel en het in evenwicht houden van de energiebalans bij kinderen. Deze effecten gaan deels verloren bij verhitting van de melk.

Bovendien daalt de voedingswaarde van de melk. Zo neemt het gehalte van sommige vitaminen en mineralen af en verandert de structuur en chemische samenstelling van een deel van de eiwitten en vetten, wat een optimale benutting in het lichaam verhindert.

Wanneer je kiest voor rauwe melk, kies je ten slotte best voor geitenmelk in plaats van koemelk. Vergeleken met koemelk heeft geitenmelk namelijk een aantal voordelen:

  • lichter verteerbaar,
  • betere vetsamenstelling (vertering én benutting)
  • beter mineralenbenutting, in bijzonder voor calcium, magnesium, koper en ijzer,
  • geitenmelk kan een goed alternatief zijn bij koemelkallergie.

Bij dit laatste moet de nadruk gelegd worden op ‘kan’. Belangrijk is om dit individueel te bekijken. Voor heel wat kinderen en volwassenen met een koemelkallergie biedt geitenmelk namelijk een perfect alternatief. Anderen mijden dan weer best elke vorm van lactose.

Waar kan je geitenmelk kopen?

Geitenmelk is niet eenvoudig te vinden. In de meeste supermarkten vind je het niet en ook in natuurlijkwinkels is het erg moeilijk te verkrijgen. Dus ben je op zoek naar geitenmelk? Dan kan je best eens contact opnemen met een geitenboerderij bij jou in de buurt. Die vind je onder meer op http://www.rechtvanbijdeboer.be.

Ook bij Kempense Geitenkaas Polle kan je terecht voor heerlijke verse geitenmelk. Die kan je kopen in onze hoevewinkel of op onze wekelijkse markten. Wil je zeker zijn dat we nog melk hebben? Dan kan je best je bestelling op voorhand doorgeven. 

[maxbutton id=”3″]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *