Geitenspekkaasje met gekarameliseerde appel en peer

IMG_4879

Een geitenspekkaasje bakken, is altijd een kleine uitdaging. Ideaal gezien moet de kaas tot in de kern zacht en warm zijn, maar mag de kaas tegelijkertijd niet beginnen uitlopen. Jammer genoeg leven we niet in een ideale wereld, en moeten we toegevingen doen. En eerlijk gezegd, zo’n gebakken geitenkaaskorstje op de bodem van de pan, dat is toch hemels!

Maar hoe bak je nu het best dat spekkaasje?

spekkaasjes

Picture by Caroline Vandenborne

Begin met een scheut olijfolie in een pan te doen en te verhitten op een middelhoog vuur. Wanneer de pan op temperatuur is (zeker niet te ongeduldig zijn!), leg dan het spekkaasje in de pan. Laat het spek mooi dichtschroeien en draai dan voorzichtig het kaasje om. Neem hiervoor zeker de tijd. Laat ook de andere zijde dichtschroeien. Als beide kanten dichtgeschroeid zijn, is het de bedoeling de kaas tot in de kern te laten verwarmen. Wentel hiervoor regelmatig voorzichtig het kaasje om. Om te weten of het kaasje vanbinnen warm genoeg is, duw dan zachtjes met de platte kant van een vork op het kaasje. Voelt het mals aan, dan is het warm genoeg en kan je beginnen smullen!

Het recept

Karamelliseren wordt standaard gedaan met behulp van suiker, al dan niet aangevuld met honing. Omdat ik zelf zo weinig mogelijk suiker probeer te gebruiken, doe ik het hier enkel met honing. Lekker gemakkelijk ook, want dan heb je geen kans op aanbranden van de suiker.

Voor 4 personen:

Ingrediënten

Voor de gekaramelliseerde peer en appel:

 • 2 appels
 • 2 peren
 • Klont boter
 • 4 el honing

Voor de dressing:

 • 2 el Honing
 • 1 el Balsamicoazijn
 • 0,5 el mosterd
 • Snuifje peper en zout

Werkwijze

 1. Start met het maken van de dressing. Doe de honing, balsamicoazijn en de mosterd in een kommetje en roer goed tot een egaal mengsel. Breng op smaak met wat peper en zout.
 2. Bak de spekkaasjes zoals hierboven beschreven.
 3. Schil de appels en de peren, verwijder het klokhuis en snijd in partjes.
 4. Verhit een pan met een klont boter op een middelhoog vuur.
 5. Als de pan op temperatuur is, voeg dan de stukken appel en peer toe. Laat even kort bakken.
 6. Verdeel na ongeveer twee minuten de honing over de peren, roer om en laat karamelliseren. Roer af en toe om, tot de peer mooi bruin kleurt.
 7. Serveer het gebakken spekkaasje met de partjes peer en appel en werk af met een lepeltje dressing.

1 Reactie

 1. Paul Dekker

  Wow, wat een sexy gerechtje zou Sergio Herman zeggen. Super gezond en super lekker. Toppertje!

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *