Salade met rode biet en verse geitenkaas


IMG_5258

Rode biet en geitenkaas, een gouden combinatie, héér-lijk! Deze groente kan zo goed als het hele jaar door worden geoogst en verschijnt daarom frequent in mijn voedingspatroon. Mijn vriend, de zoon des huizes, was zoals zovelen aanvankelijk alles behalve fan van rode biet. Maar sinds ik hem deze rode bietensalade met geitenkaas heb voorgeschoteld, schraapt hij met veel plezier de restjes uit zijn bord.

In dit recept heb ik gebruik gemaakt van onze verse zachte geitenkaas. Een andere mogelijkheid is onze type feta, die een iets sterkere en zoutere toets geeft.


Rode bietjes koken

In de supermarkt vind je naast rauwe rode biet beetroot-687251_1280 ook de gekookte en vacuüm getrokken versie. Lekker gemakkelijk. Ik neem echter altijd verse rode bietjes. Wat nu juist het verschil tussen beide is, daar heb ik geen idee van, ik koop altijd rauwe bietjes. Ongetwijfeld is er een smaakverschil. Bovendien werk ik gewoon graag zoveel mogelijk met verse en onbewerkte producten, zonder houdbaarheids- toevoegselen.

Heb je een rode biet met het loof en de worteltjes er nog aan, snij deze er dan eerst af. Pas hierbij wel op dat je niet te ver snijdt, anders gaat de groente tijdens het koken bloeden.

“Ik lust geen rode bieten, het smaakt zo naar grond.”

Om te vermijden dat je gasten na een etentje dergelijke uitspraken maken, is het aangewezen rode bieten voor het koken zo goed mogelijk schoon te maken. Doe dit met een borsteltje onder een stromende kraan. Hierdoor voorkom je dat de groente een grondachtige smaak krijgt. Doe de schoongemaakte bieten in een kookpot en vul deze met water tot de bieten volledig onder staan. Kook de bieten 45 minuten tot een uur, afhankelijk van de grootte. Controleer tussendoor of ze gaar zijn door met een mesje in de bietjes te prikken. Laat vervolgens de groenten afkoelen tot ze hanteerbaar zijn. Daarna kan je ze pellen of schillen. Om te pellen knijp je in de groente tot ze als het ware uit hun jasje floepen. Draag hiervoor eventueel latex handschoenen, het sap van de rode bieten kunnen je lange tijd rode handen bezorgen.

IMG_5235IMG_5242IMG_5246

Bijgerecht voor 4 personen, volledig groentegerecht voor 2 personen

Ingrediënten
  • 1 rode biet
  • 1 appel
  • 1 wortel
  • 75 gr verse natuurkaas van de Polle
  • Handvol amandelnoten
  • 1,5 el balsamicoazijn
  • Verse peterselie (1 el fijngehakt)
  • Snuifje zout
  • Snuifje peper
Werkwijze
  • Bereid de rode biet zoals hierboven beschreven.
  • Snij de rode biet in plakjes en vervolgens in reepjes
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en rasp fijn. Schil ook de wortel en rasp fijn.
  • Hak de amandelnoten in grove stukken.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Meng de groenten, het fruit de noten en de peterselie in een grote kom. Breng op smaak met balsamicoazijn, een snuifje peper en wat zout. Als je het zure van de balsamicoazijn iets te sterk vindt, kan je de smaak neutraliseren met een beetje honing.
  • Werk het geheel af door er verse natuurkaas van de Polle over te kruimelen. Je kan de kaas eronder mengen of er bovenop laten liggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *