Zoete aardappel in de oven met geitenyoghurtdip

zoete aardappel

Zoete aardappel of bataat is, in tegenstelling tot wat de naam doet uitschijnen, geen aardappel. Wel is het een verdikking van de wortel en wordt hierdoor een knol genoemd. Zoete aardappel is een erg veelzijdig groente. Je kan ze koken, grillen, er puree van maken, noem maar op. Het zoete van de groente gaat hand in hand met zoute en zuurdere smaken. Probeer dit recept bijvoorbeeld met een spekkaasje van de Polle, de combinatie is goddelijk!

In dit bijgerecht heb ik ervoor gekozen om de zoete aardappel te bakken in de oven, wat zorgt voor een krokante toets. Heerlijk met kruiden als paprikapoeder en komijn, maar ook met enkel wat peper en zout erg lekker.

Voor 4 personen:

Bereidingstijd: 45 minuten (waarvan 30 minuten baktijd)

Ingrediënten

Zoete aardappel:

  • 6 zoete aardappelen
  • 1,5 tl paprikapoeder
  • 1,5 tl komijn
  • Snuif zout en peper

Yoghurtdip:

  • 6 el geitenyoghurt
  • Verse peterselie (1 el fijngehakt)
  • Verse munt (1 el fijngehakt)
  • 1 teen look
  • 1/2 kleine ui (of sjalot)
  • 1-2 tl citroensap
  • Peper
  • Zout
Werkwijze
  1. Verwarm de oven op 200°C.
  2. Schil de zoete aardappelen en snij ze in partjes. Spoel de stukken even af onder de kraan en dep droog met een handdoek. Doe de partjes in een kom.
  3. Meng het paprikapoeder, komijn en wat peper en zout onder de zoete aardappel.
  4. Spreid de partjes uit over een bakplaat bekleed met bakpapier en plaats in de oven voor 25-30 minuten. Meng tussendoor eens door elkaar, zodat alle stukjes egaal bruinen.
  5. Maak ondertussen de yoghurtdip. Hak 1 eetlepel verse munt en 1 eetlepel verse peterselie fijn. Voeg beide in een klein kommetje. Versnipper de ui en plet het teentje look tot pulp. Voeg alles bij in het kommetje en vul aan met de yoghurt. Breng op smaak met het citroensap en een flinker snuif peper en wat zout.

IMG_4845IMG_4856IMG_4859

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *