7 verrassende combinaties van pompoen en geitenkaas

Pompoen en geitenkaas

Van pompoenregatta, tot pompoenmarkt en zelfs Belgisch kampioenschap pompoenschieten. Ja, zoals ieder jaar, staat ook deze oktober in Kasterlee in het teken van ‘de pompoen’. Terwijl menig Kasterleenaren druk bezig zijn met het uithollen van hun reuzepompoen en het opwarmen van hun armspieren voor de pompoenregatta deze zaterdag, lijstten wij alvast 6 verrassende combinaties van pompoen en geitenkaas voor jou op.

1. Quiche met pompoen, cashewnoten en geitenkaas

Deze quiche is een absolute voltreffer en verschijnt dan ook regelmatig bij ons op tafel. De zoete toets van de pompoen en het zoute van de geitenkaas smelten samen tot een overheerlijke combinatie. Voor deze quiche gebruik ik meestal een crottin of saint maure, maar ook met type feta is het verrukkelijk.

Bekijk het volledige recept.

Quiche met pompoen en geitenkaas

2. Warme salade van geroosterde pompoen, quinoa en geitenkaas

Wanneer we een oplijsting maken van verrassende recepten, dan kan Jeroen Meus natuurlijk niet in dat lijstje ontbreken. Want is het een recept van Jeroen, dan weet je dat het niet mis kan gaan. In dit recept combineert hij de pompoen met feta. Die kan je eenvoudig vervangen door onze type feta of je kunt kiezen voor een zachte rauwmelkse kaas, zoals crottin of saint maure.

Bekijk het volledige recept.

Warme salade met geroosterde pompoen en fetakaas

3. Risotto met pompoen en Tomme de Polle

Het lijkt wat gewaagd, risotto en pompoen combineren. Maar ben je een risottofanaat? Dan moet je dit recept absoluut eens uitproberen. Ik had dit gerecht even geleden als snelle hap voorzien. Even een ajuintje versnipperen, wat pompoenblokjes bakken en risotto maken. We zien wel wat het geeft. Maar toen bij de eerste schep mijn mondhoekjes krulden van genot, besloot ik diezelfde avond nog het recept uit te schrijven en op de website te publiceren. Deze topcombinatie kon ik immers niet geheimhouden voor de buitenwereld.

Bekijk hier het volledige recept.

Risotto met pompoen en geitenkaas

4. Pompoenlasagne met geitenkaas

Een recept voor lasagne met pompoen en geitenkaas op de website plaatsen, staat absoluut nog op mijn to-do-lijstje voor de komende maanden. Want zodra we het woord lasagne in onze mond nemen, wordt er op spontane wijze een signaal vanuit onze hersenen naar onze speekselklieren gestuurd. Een combinatie van lasagne en pompoen, ja, dat kan niet anders dan o-ver-heer-lijk zijn. Surf je wat op het internet, dan vind je een heleboel verrassende recepten voor pompoenlasagne, met en zonder geitenkaas. Maar wees wat creatief en je vindt altijd wel een plaatsje voor jouw favoriete geitenkaasje. Vervang de mozzarella in het recept van Libelle bijvoorbeeld door een crottin en je krijgt een pompoenlasagne met een verrassend pittige toets.

Bekijk hier het volledige recept.

Pompoenlasagne

5. Pittige pompoensoep met geitenkaas

De herfst is nog maar net in het land, of we halen al massaal onze soeppot terug boven. En wat is er nu lekkerder dan heerlijk verse pompoensoep? Juist ja, een afwerking van verkruimelde geitenkaas. Bovendien is soep het ideale gerecht, wil je komaf maken met die joekels van een pompoenen. Voor het recept gebruikten we een flespompoen, maar je kunt evengoed een andere soort pompoen gebruiken.

Bekijk hier het volledige recept.

Pompoensoep met geitenkaas

6. Geroosterde pompoen met geitenkaas

Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn om lekker te zijn. Dit recept voor geroosterde pompoen met geitenkaas bewijst deze stelling absoluut. Gebruik voor dit recept een crottin, saint maure of type feta. Dat zijn kazen die steviger blijven tijdens het bakken in de oven. In dit recept wordt er gebruik gemaakt van een flespompoen, maar ik maak dit regelmatig zelf klaar met andere soorten pompoen (die je best wel schilt).

Tip: Verdeel, voor je de pompoen in de oven schuift, nog een eetlepel honing over de stukken. Dat geeft een zoete toets, absoluut een aanrader in combinatie met geitenkaas.

Bekijk het volledige recept.

Geroosterde pompoen met geitenkaas

7. Pompoenschotel met geitenkaas

Ook voor ovenschotels is de pompoen het ideale ingrediënt. Op smaak gebracht met wat komijn en kaneel en je brengt zo de Oosterse keuken in huis.

Tip: Voeg nog een handvol rozijnen en/of stukjes gedroogde abrikoos toe. Daarmee geef je een verrassende draai – waar je absoluut geen spijt van zult hebben – aan het recept.

Bekijk hier het volledige recept.

Pompoenschotel met geitenkaas