Bevat geitenmelk lactose?

bevat-geitenmelk-lactose-kempense-geitenkaas-polle

Ja, geitenmelk bevat wel degelijk lactose, in tegenstelling tot wat velen denken. Net als koemelk, moedermelk of eender welk soort melk, vormt lactose een basisbestanddeel van de vloeistof. Toch blijken mensen die gevoelig zijn voor koemelk, vaak heel wat beter geitenmelk te verdragen. Hoe komt dat dan?

Geitenmelk bevat minder lactose dan koemelk

Geitenmelk is heel wat lichter verteerbaar dan koemelk. Een belangrijk verschil tussen beiden is te vinden in de hoeveelheid lactose die de melk bevat. Zo bevat geitenmelk zo’n 10% minder lactose dan koemelk. Lactose, of melksuiker, is de enige vorm van suiker van dierlijke oorsprong. Elk soort melk, waaronder geitenmelk, bevat lactose. Lactose is heel wat minder zoet dan andere soorten suiker, zoals fructose of sacharose, daarom dat melk niet zoet smaakt.

Geitenmelk bevat meer essentiële vetzuren

Maar het belangrijkste verschil tussen geitenmelk en koemelk zit niet in de hoeveelheid lactose dat geitenmelk bevat, maar is te vinden in de samenstelling van het vet. Zo zijn de vetzuurmoleculen van geitenmelk kleiner dan die van koemelk, wat het lichter verteerbaar maakt en meer geschikt voor mensen met spijsverteringsstoornissen en ook zuigelingen. Maar ook de samenstelling van de vetzuren verschilt bij geitenmelk ten opzichte van bij koemelk. Zo bevat geitenmelk 30-35% middellange-keten vetzuren, terwijl dat bij koemelk maar zo’n 15-20% is. Deze essentiële vetzuren vormen een snelle bron van energie en worden niet opgeslagen als lichaamsvet.

Deze twee belangrijke verschillen tussen koemelk en geitenmelk, zorgen ervoor dat geitenmelk heel wat lichter verteerbaar is dan koemelk en daardoor beter geschikt voor mensen met spijsverteringsstoornissen. Lactose-gevoelige en -intolerante personen kunnen daarom vaak zonder klachten een grote hoeveelheid geitenmelk consumeren.

Ben je dus lactose-gevoelig, – allergisch of -intolerant? Probeer dan zeker eens of je eventueel wel geitenmelkproducten kunt verdragen. Bovendien is geitenmelk (en geitenkaas) niet alleen gezond, het is ook nog eens super lekker!

Op zoek naar Geitenmelk in jouw buurt?

Onze verse geitenmelk kan je kopen in onze hoevewinkel in Lichtaart of op onze wekelijkse markten.

Wil je zeker zijn dat we nog melk hebben? Dan kan je best je bestelling op voorhand doorbellen of mailen. Als je de melk komt halen op de markt, is het zeker aangeraden op voorhand te bestellen.

Plaats je graag al een bestelling voor geitenmelk? Vul dan onderstaand formulier in.

   

  1 Reactie

  1. Trudie

   leuk bericht joh, ik dacht dat er geen lactose zat in geitenmelk. Maar bleek toch van wel
   och och och wat had ik het fout. Toch weer wat geleerd vandaag. Je leert echt elke dag iets nieuws. Jippie!

   Reageren

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *